Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Gıda İsrafını Önlemenin Yolları

07 SepGıda İsrafını Önlemenin Yolları
0 Yorumlar78 Görüntüleme

Gıda İsrafını Önlemenin Yolları

12OctGıda İsrafını Önlemenin Yolları

Marketler online alışveriş platformları hepimize ihtiyacımız olandan daha fazla yiyecek almak için farklı fırsatlar sunuyor. Ekonomik krizlerle birlikte gelen fiyat artışları ise çeşitli ürünlerde evde kendi mutfağımızda bile bizleri stok yapmak için yönlendiriyor. Tüm bu renkli dünyanın sunumlarını bir yana bırakıp, ihtiyacımız olana odaklanmanın vakti geldi. Pazardan meyve-sebze alırken bile evde bozulmasına izin vermeyecek kadar ürün alabilmek ve yenebilecek porsiyonları düşünerek alışveriş yapmak büyük önem taşıyor. 


Aldığımız her fazla ürün doğal kaynaklarımıza fazladan yük bindiriyor ve israf ettiğimiz her ürün, attığımız bozuk tüm besinler çevremize zarar veriyor.  Yiyecekleri israf ettiğimizde, onu üretmek için harcanan emek, zaman, para ve değerli kaynakları (su, tohum, yem vb.) ve onu taşımak ve işlemek için harcanan çabayı da boşa harcıyoruz. Kısacası, gıda israfı, sera gazı emisyonlarını artırıyor ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor.


Her gün milyonlarca insanın aç kaldığı bir dünyamızda, gıda kaybını ve israfını azaltmak için hepimiz sorumluluk almalıyız. Yiyecekleri israf etmemek için alışkanlıklarımızı değiştirmek bizim elimizde!


İşte yiyecekleri israf etmemek için yapabileceğimiz bazı küçük değişiklikler: 


Daha sağlıklı beslenin 


Hepimiz farklı koşturmacalar içerisinde her şeye yetişmeye çalışıyoruz. Bu hız içerisinde evimizde besleyici yemekler hazırlamak zor olabilir, ancak planlı ve sağlıklı yemeklerin hepsinin hazırlanması zor değildir. İnternetten beslenme düzeninizi değiştirmek için pratik sağlıklı tarifler deneyebilirsiniz.


Yalnızca ihtiyacınız olanı satın alın


Yemeklerinizi planlayın. Bir alışveriş listesi yapın ve ona bağlı kalın ve listenin dışında kalan farklı ürünleri satın almaktan kaçının. Alışverişi planlı yaparak, sadece daha az yemek israf etmekle kalmayacak, aynı zamanda tasarruf edeceksiniz.  


Yiyecekleri akıllıca saklayın


Buzdolabı düzeninizde eski ürünlerin dolabın arkasında, sebzeliğin en altında kalmasına izin vermeyin. eski ürünleri buzdolabınızın önüne, yenilerini arkaya taşıyın. Açık yiyecekleri buzdolabında taze tutmak için hava geçirmez kaplar kullanın ve böceklerin içeri girmesini önlemek için paketlerin kapalı olduğundan emin olun.


Çirkin meyve ve sebzeleri seçin


Sebze ve meyvenin kusursuz görüntüde olmasının, onların sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini unutmadan yiyecekleri dış görünüşüne göre yargılamayın. Şekli bozuk olan ve olgun ürünleri kullanabileceğiniz tarifleri araştırın. Reçel, meyve suyu ve tatlılar için olgun meyveleri kullanabilirsiniz. 


Gıda etiketlerine dikkat edin 


Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir. Bazen yiyecekleri "tavsiye edilen tüketim" tarihinden sonra yemek hala güvenliyken, size yemenin artık güvenli olmadığını söyleyen "son kullanma" tarihidir. Benzer şekilde, ürünlerin etiketlerinde yer alan trans yağlar ve koruyucular gibi sağlıksız içerikler için gıdaların etiketlerini kontrol etmek ve ilave şeker veya tuz içeren gıdalardan kaçınmak önem taşır.


Artıklarınızı değerlendirin


Yaptığınız her şeyi yemiyorsanız, daha sonra kullanmak üzere dondurun veya kalanları başka bir öğünde malzeme olarak kullanın. Ya da yemek artıklarınızı atmak yerine kompostlayın. Bu şekilde toprağa besinleri geri verecek ve karbon ayak izinizi azaltacaksınız.


Yerel gıda üreticilerini destekleyin


Yerel ürünler satın alarak, bulunduğunuz şehirdeki çiftçileri ve küçük işletmeleri desteklemiş olacaksınız. Ayrıca bu tercihinizle, gıda lojistiğinde kullanılan araçlar için teslimat mesafelerini azaltarak kirlilikle mücadeleye yardımcı olabilirsiniz.


Daha az su kullanın


Gıda üretmek için ilk ihtiyacımız olan şey sudur. Çiftçilerin gıda yetiştirmek için daha az su kullanmaları önemli olmakla birlikte, gıda israfını azaltmak aynı zamanda onu üretmek için kullanılan tüm su kaynaklarını da korur. Su kullanımınızı evde farklı yollarla da  başka yollarla da azaltabilirsiniz. Duş sürenizi azaltmak, dişlerinizi fırçalarken suyu kapatmak, çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolu çalıştırmak yapabileceklerinizden sadece bir kaçı…

Yorum Yap